Wandelend / fietsend door Westland (NL) – Terwijl ik deze blog – de laatste in de serie ‘Kleuren’ – schrijf, sneeuwt het in Nederland… Wit doet me dus meteen denken aan sneeuw, maar ook aan zuiver, steriel, zorgvuldig. Aan huwelijk, maagdelijk, nederig, maar ook aan … Kerst – witte lichtjes, de maan en de sterren, vrede (de witte vlag)!

Licht is indrukwekkend … Door een prisma valt licht uiteen in alle kleuren van de regenboog – wereldwijd zichtbaar voor het menselijk oog; enkele ingrediënten: licht, water, uw positie. Of neem de ochtendschemering – onlangs had ik de gelegenheid om weer eens erg vroeg op te staan om (ruim) voor zonsopkomst de dag te starten met een lange wandeling (> 15 km), samen met een vriend. Al wandelend onder een bijna wolkeloze hemel raakten wij wederom verwonderd over het effect van het licht tijdens de zonsopkomst, die in december trouwens extra lang duurt(!). Verder: licht verdrijft de duisternis. Licht maakt het onzichtbare zichtbaar.

Licht doet leven. Bij planten en algen zet licht d.m.v. de bladgroenkorrels de productie van suikers en zuurstof in gang, de fotosynthese. Het is essentieel om voldoende zuurstof ter beschikking te hebben. Onze planeet aarde heeft dus voldoende km2 ‘longen’ nodig om dagelijks voldoende zuurstof te kunnen produceren. Bij mensen beïnvloedt (UV-) licht de hoeveel aangemaakte vitamine D. Licht verwarmt de aarde, de bodem met al haar o-zo-noodzakelijke(!) bodemleven. Niet-zichtbaar leven, maar o zo belangrijk / essentieel voor het in stand houden van een duurzame voedselketen.

Deze tijd van het jaar, medio december, is voor velen een tijd van evalueren en vooruit kijken. Als ik terugblik, ben ik dankbaar voor gezondheid, in ons gezin, en raak ik verwonderd. Over veel … zichtbare onderwerpen, zoals de natuur, techniek, maar ook niet-zichtbare, zoals relaties, groei, ontwikkeling in communicatie … Onlangs hoorde ik een nieuw lied dat zingt over een ‘Miljoen Wonderen’ – de tekst is geweldig, vind ik, dus ik deel hem:

“… Wij worden omringd door een miljoen wonderen

Helemaal om ons heen, levend bewijs

We zijn hier allemaal, doordat een miljoen wonderen

Bij elkaar kwamen om het werkelijkheid te laten worden …”

Tekst: een deel van het lied ‘Million Miracles’, Brian Doerksen

2018 staat voor de deur. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Om (nieuwe?) dingen te doen, verantwoordelijkheden (weer) op te pakken als goede rentmeesters. Vergeet daarbij niet te genieten!

Wit. Verwondering … Verwonderd zijn. Bent u dat (zo nu en dan)?

NB: Een woord van dank aan de initiator van www.color-meanings.com is op zijn plaats: bedankt voor het delen!

Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels