Wandelen / fietsen door Westland (NL) – De kleur blauw doet me denken aan vertrouwen, kracht en wijsheid. Verantwoordelijk, betrouwbaar, zoekt vrede.

‘Blauw’ doet me meteen denken aan water en het hemelgewelf. Maar ook aan belastingdienst, politie … . Opgegroeid in een tuindersgezin dat woonde en werkte in een polder (dus onder zeeniveau!), leer je als vanzelfsprekend oog te hebben èn te houden voor de kwaliteit en kwantiteit van water. Water dat je dagelijks om je heen ziet, voelt en ruikt. En als je woont en werkt in een omgeving met veel industrie – zoals ik: Europoort – Rotterdam, leer je als vanzelfsprekend ook aandacht te hebben en houden voor frisse lucht.

Water … soms ook spannend! Onlangs was ik een paar dagen in het buitenland terwijl het flink regende in het poldergebied waar ik woon. De foto’s die mijn vrouw doorstuurde maakten me in eerste instantie toch wel bezorgd … gaat dit wel goed?! Ik zag meteen ‘plaatjes’ uit augustus 1998 – delen van mijn woonplaats stonden toen even onder water… Maar gelukkig – de operators van het regionale hoogheemraadschap hebben lange dagen gewerkt – we hebben ruimschoots ‘droge voeten’ gehouden! Mede dankzij de inzet van een windmolen (duurzaam watergemaal!), zo nodig aangevuld met een elektrisch aangedreven poldergemaal. Respect voor onze operators!

Lucht … Aan frisse lucht hebben we in onze streek, West-Nederland dus dicht bij de kust, geen gebrek – we hebben een heerlijk zeeklimaat. In de afgelopen anderhalf jaar verbleef ik in totaal ruim 11 weken in China – in streken waar ‘wind’ zeker niet zo vanzelfsprekend is(!) als aan de Nederlandse kust. Mondiaal gezien neemt het aantal metropolen de komende decennia verder toe, is de verwachting … Reden genoeg om volle aandacht te houden voor de wereldwijde kwaliteit van de lucht!

Op onze planeet Aarde zijn (vele) regio’s waar het dagelijks beschikbaar hebben van goede kwaliteit water en lucht niet vanzelfsprekend is … Daarbovenop vertellen prognoses ons dat het aantal mensen dat op Aarde woont de komende decennia zal toenemen tot boven de 9 miljard…!

“Verbeter de wereld en begin bij jezelf”. Deze ‘tegeltjeswijsheid’ is nog steeds waar. Mijns inziens is het tijd voor meer aandacht voor ‘blauw’ – verantwoordelijkheid oppakken! Duurzaam denken en doen is niet alleen ‘ver weg’… Als ik reizen moet, pak ik zoveel mogelijk de fiets (ook in een buitje!). Dagelijks raap ik een stuk zwerfvuil (plastic!) op – waar ik ook maar loop – en gooi het in een afvalbak.

Blauw. Duurzaam denken èn doen. Verantwoordelijkheid oppakken. Doet u mee?

Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels