Groen – Vernieuwing, Samen – Hoop!

Wandelend / fietsend door Westland (NL) – De eerste associaties die mensen maken met groen zijn ‘startsignaal’ en uiteraard natuur, milieu, harmonie en …. gezondheid. Groen relateert daarentegen ook met jaloezie, nijd, tegenslag. Maar ook met jeugd, geluk, lente, vruchtbaarheid en – daar wordt ik blij van – geestkracht , vernieuwing en … Kerst, hoop!

Vandaag focus ik graag op geestkracht, vernieuwing en hoop. Geestkracht is het vermogen iets te doen. Maar waar komt dit vermogen vandaan? Uit welke bron? Laten we dit eens nader bekijken … Voorbeeld: neem een plant of een alg met bladgroenkorrels. Deze korrels hebben door het bladgroen een bepaald vermogen om iets te doen: onder invloed van licht(-energie) stellen ze deze plant of alg in staat te leven (d.i. suiker en zuurstof te produceren uit kooldioxide en water). Je zou kunnen zeggen dat bladgroenkorrels samenwerken met de fotonen (= licht) om een bepaald resultaat te bereiken: steeds weer nieuwe zuurstof en suikers produceren.

Ik geloof dat ook mensen bedoeld zijn om samen te werken. Ieder mens heeft gaven en talenten, een shape. Deze shape komt extra tot uiting in het proces van samenwerken. Samenwerken, waar leer je dat? Op vele basisscholen in Nederland leren kinderen al vroeg samen te werken: coöperatief leren!

Hier een voorbeeld van wat ik leerde over samenwerken en coöperaties. Mijn ouders runden een glastuinbouwbedrijf in Nederland. Daarbij waren zij als vanzelfsprekend lid van een inkoop- èn een verkoopcoöperatie. Als tiener raakte ik geïnteresseerd naar het ‘hoe’ en ‘waarom’ van coöperatief werken en bezocht ik zelfs eens een Algemene LedenVergadering van onze inkoopcoöperatie en later ook die van de verkoopcoöperatie. Leerzaam!! Coöperatief inkopen en verkopen: samenwerken met andere leden tot gezamenlijk voordeel. Vandaaruit werd vervolgens ons individueel belang gediend … een soort tweetrapsraket!

Mijn conclusie: coöperatief werken bleek een soort geheimenis met drie sleutelwoorden: samen, delen en … communicatie. Drie woorden die je snel uitspreekt, maar soms o zo moeilijk kunnen zijn in de uitvoering. Samen komen, ontmoeten, praten, overleggen, besluiten voorbereiden, besluiten nemen, napraten … En na ook deze ontmoetingen verder samenwerken. Met vernieuwde geestkracht, nieuwe hoop. Waardevol … essentieel!

Groen. Nieuwe hoop vanuit delen, samenwerken en communicatie (wat op zich al een kunst is!). Nieuwsgierig …? Uitdagend …?

Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.