Wandelend / fietsend door Westland (NL) – Rood doet me denken aan passie, energie en kracht, vuur, politiek, Kerst, Valentijnsdag. Rood doet ook denken aan ‘stop: gevaar!’ En aan bloed…

Vandaag betekent ‘rood’ voor mij: liefde, genade, dankjewel, aandacht … Voorbeeld: al is het geen Moederdag – vertel het haar èn hen-die-moeder-hadden-willen-zijn-maar-bij-wie-het-(nog)-niet-is-gebeurd met prachtige bloemen. Onderstreep je relatie!

Rood is een warme en positieve kleur die wordt geassocieerd met fysieke behoeften. Maar ook met onze drang om te overleven, pioniersgeest, gestimuleerd worden tot actie. Persoonlijk associeer ik ‘rood’ ook met een geestelijke behoefte: relaties. Gewoonlijk ontstaat en groeit een relatie niet zomaar. Een relatie heeft verzorging nodig: aandacht, energie. Relaties met je echtgenoot / partner, kinderen en verwante gezinsleden. Met leiders en leraren. Met (huis-)dieren en wellicht zelfs met planten, met natuur, met ecosystemen.

Persoonlijk signaleer ik dat er te weinig aandacht wordt gegeven aan het afronden van (een) relatie(s) – zelf begon ik dit al vroeg te leren – dank jullie wel, ouders! Al is het met vallen en opstaan – ik leerde van het maken van fouten. Het zo goed als mogelijk(!) toepassen daarvan brengt al decennia lang goede vrucht voort … een leven lang leren!

Mijns inziens is het tijd voor meer aandacht voor ‘rood’: relaties. Bouwen is één, onderhouden is twee, afronden is drie … Relaties in allerlei gebieden, bijv. mens, dier, plant, water en lucht – in ecosystemen en communities! In veel gevallen is het beter om binnen elk gebied een focus aan te brengen – dat valt vaak genoeg niet mee(!), maar geeft wel de nodige duidelijkheid. Aandacht verdelen over de nodige gebieden is een kunst, zowel in de persoonlijke sfeer als ‘online’. Het is als puzzelen!

Rood. Relaties – aandacht verdelen. Vredelievend handelen, verzoening najagen. Doet u mee?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels